Συχνές Ερωτήσεις

Ναι, διότι το χαμόγελό μας είναι ο καθρέφτης μας, είναι μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, είναι κυρίαρχο στοιχείο της εμφάνισής μας στην κοινωνική, επαγγελματική και κυρίως στην προσωπική μας ζωή. Ένα ωραίο χαμόγελο γοητεύει τον συνομιλητή μας, κερδίζει τις εντυπώσεις, μένει για πάντα αξέχαστο! Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της αισθητικής οδοντιατρικής άλλωστε…

Η αισθητική οδοντιατρική είναι ο πλέον εξελιγμένος τομέας της οδοντιατρικής με αντικείμενο την βελτίωση ή τελειοποίηση της φυσικής εμφάνισης των δοντιών και την αποκατάσταση για ένα ωραίο και υγιές χαμόγελο, πάντα στα πλαίσια της αρμονικής και φυσικής λειτουργίας του στόματος.

Στην φάση του σχεδιασμού (smile design), σχεδιάζονται όλες οι επιθυμητές αλλαγές βήμα προς βήμα πάντα στα πλαίσια των αισθητικών κανόνων που διέπουν την αρμονία μεταξύ γνάθων, δοντιών, ούλων και χειλιών σε πλήρη αναλογία με την ευρύτερη εικόνα του προσώπου, όπου κατασκευάζονται τα εκμαγεία μελέτης και το αισθητικό διαγνωστικό κέρωμα ακόμη και για μεταβατικά στάδια αν κριθεί απαραίτητο και έτσι μπορούμε να έχουμε μια πλήρη εικόνα και μορφή του τελικού αποτελέσματος εκ των προτέρων.

Εξελιγμένα laser λεύκανσης των δοντιών, αισθητικά διαγνωστικά κερώματα, ειδικά ρομποτικά μηχανήματα card-cam (computer aided design) για δόντια ζιρκονίου (Hollywood smile), όψεις ρητίνης (bonding), όψεις πορσελάνης (porcelain laminates), ολοκεραμικά (all ceramic crouns), εμφράξεις ρητίνης (amalgam free restaurations), εμφράξεις πορσελάνης (porcelain inlays-onlays), εμφυτεύματα (implants), ουλοπλαστική (gum plastic surgery), μας δίνουν την δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα ωραίο, υγιές, νεανικό χαμόγελο.

Θα έλεγα ότι η ιδανική ηλικία είναι μεταξύ 20 και 65 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άλλες ηλικίες εξαιρούνται. Απλά αφενός πριν τα 20 δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα στο χαμόγελό μας και αφετέρου μετά τα 55-60 παρατηρούνται ουσιαστικές αλλοιώσεις στα δόντια και στις γνάθους ώστε να δυσκολεύει το πλάνο της αισθητικής αποκατάστασης. Φυσικά θα λέγαμε ότι με την ευρύτερη έννοια δεν υπάρχουν όρια ηλικίας για να αποκαταστήσουμε ατέλειες που μας ενοχλούν στο χαμόγελό μας.

Βάσει τελευταίων στατιστικών, οι γυναίκες σε ποσοστό περίπου 86% δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για αισθητική βελτίωση στο χαμόγελο τους. Απ’ αυτές ένα 55-60% ενδιαφέρεται αρχικά για λεύκανση δοντιών και μετά ζητεί πιο αποφασιστικά οποιαδήποτε εφικτή αισθητική επέμβαση που θα μπορούσε να τελειοποιήσει το χαμόγελό τους. Το υπόλοιπο 40-45% ζητεί, από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, ένα ολοκληρωμένο πλάνο πλήρους αισθητικής αποκατάστασης το οποίο θα περιλαμβάνει πολλές από τις προαναφερθείσες επεμβάσεις.

Συνήθως τα χαμογέλα που βλέπουμε στα ΜΜΕ τα θεωρώ ψεύτικα, αφύσικα, με έντονο λευκό χρώμα, με δόντια ασύμμετρα, δυσαρμονικά, μεγάλα, ενωμένα και δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι είναι ωραία. Φυσικά αν οι ίδιοι είναι ικανοποιημένοι τότε αλλάζει… Θυμάμαι έναν Έλληνα δεύτερης γενιάς κάτοικο Νέας Υόρκης ο οποίος ζητούσε αποκαταστάσεις από χρυσό με τα επιχειρήματα: «gold is the healthiest dental material» και «beauty is at the eye of the beholder»… Βλέπετε η αισθητική, αν και διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες αρμονίας, δεν παύει να είναι και υποκειμενική για κάποιους ανθρώπους. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το αισθητικό αποτέλεσμα είναι τέλειο όταν τα σχόλια φιλών και γνωστών δεν είναι «τι ωραία δόντια» αλλά «τι έκανες και ομόρφυνες τόσο;». Εδώ θα ήθελα να τονίσουμε ότι ακόμη και κάποιες ρυτίδες γύρω από τα χείλια μπορούν να εξομαλυνθούν με σωστή αισθητική αποκατάσταση!

Ανεπιφύλακτα ναι, διότι το concept είναι το ίδιο όπως και στην πλαστική χειρουργική και τα αποτελέσματα πράγματι εξίσου εντυπωσιακά.